top of page
ענת ועדיה צילום יאיר מיוחס.jpg

עולה להר

ענת ועדיה

יום רביעי 22.3 | 21:00

יום שבת 25.3 | 19:30

'עולה להר' הוא אירוע שמורכב מעבודת פרפורמנס, סאונד ומיצב בביצועם של ענת ועדיה וגלי קנר. במרכז העבודה דיוקן של אישה. חומרי הגלם, שמרכיבים אותה, הם מצבי ההוויה של האישה במצבי חיים שונים. רגשות, תשוקות, מאוויים, פחדים, צרכים, כל אלה הם כמו חומר בידה. העבודה שואבת השראה ממבנים טקסיים ומריטואלים תנועתיים, מורכבת מסדרה של פעולות פיזיות ומנטליות שנועדו לפלס דרך אל רבדי קיום עמוקים יותר, אל פעפוע פנימי פועם, ובכך לפתוח אפשרות להשתחרר מכבלי היומיום, החברה, ההרגל, ולגלות ביטוי מלא וחופשי. העבודה מבקשת לעודד התבוננות על האפשרות העמוקה לחופש.

 

 

קרדיטים

 

יוצרת: ענת ועדיה

שותף ליצירה: גלי קנר

פרפורמרים.ות: ענת ועדיה, גלי קנר

עיצוב סאונד ואובייקטים: גלי קנר
עזרה בבניית פסלים: מור אפגין ועופר לאופר

עיצוב תלבושות: רוזי נקטור

תודה לסטודיו יסמין גודר, אמיר קוניגסברג, אורי שפיר וכל מי שהביאני אני עד הלום


 

 

 

 

ביו
 

ענת ועדיה נולדה בירושלים בשנת 1978. בוגרת 'התיכון למוסיקה ולמחול על שם רובין בירושלים', 'האוניברסיטה העברית בירושלים', ו'האקדמיה למוסיקה ולמחול ברוטרדם', הולנד. בין השנים 2002-2008 חייתה ועבדה כרקדנית, יוצרת ומורה למחול באירופה. מאז 2008 עובדת בישראל כרקדנית, כוריאוגרפית, מנהלת חזרות, ומורה מוסמכת למחול ולשיטת פלדנקרייז. בין הכוריאוגרפים איתם שיתפה פעולה: יסמין גודר, עדי בוטרוס, אורי שפיר, שירה אביתר ועוד. כיוצרת עצמאית עבודותיה הוצגו במסגרות שונות ובפסטיבלים בארץ ובעולם. בשנים האחרונות יצרה שתי עבודות בסטודיו יסמין גודר במסגרת 'קהילה בתנועה', פרויקט לאנשים החיים עם מחלת הפרקינסון.

 

ראיון בוואטסאפ עם ענת ועדיה

 

כלים: אז היי ענת, מה נשמע?
 

ענת: :) היי, נשמע בסדר גמור.
 

כלים: יופי. איפה אני תופס אותך פיזית עכשיו? ובימים אלה?
 

ענת: פיזית אני כרגע ליד שולחן האוכל בחלל הסלון, אחרי עוד יום ארוך עם ילדה חולה במיטה.. ושתיים שעוד לא נרדמו :) 


כלים: אז את בעצם אמא לשלוש בנות, יוצרת, רקדנית, כוריאוגרפית?
 

ענת: ומנהלת חזרות
 

כלים: אהה. מתעסקת הרבה בתהליכי יצירה..
 

ענת: אני חושבת שפשוט ביליתי מספיק זמן בתחום שאני חושבת שיש לי את כל הכובעים שיש לו להציע. זה שימושי גם כדי לשמור עניין וגם ברגעים שהגוף בדיוק אחרי לידה... וגם כי אני אוהבת את הזוויות המשתנות. ואם להסתכן בחוסר צניעות אני טובה בלהבין מה אנשים צריכים בלי להתערב יתר על המידה..

ואני מאוד אוהבת גם ללמד מחול.
 

כלים: מבין לגמרי. הוורסטיליות גורמת לך להיות בכל מיני פוזיציות סביב תנועה או מחול, ואת מוצאת את עצמך גם וגם... חייב להודות שראיתי את השם שלך הרבה אצל כוריאוגרפים.ות אחרים.ות ואף פעם לא ראיתי יצירה שלך, ואני סקרן! בא לך לספר עליה קצת? האם יש קשר לעבודות הקודמות שלך או איפה את נמצאת עכשיו עם היצירה?


ענת: העבודה היום היא שיתוף פעולה שאני עושה עם גלי קנר. שהוא אמן שחי בלונדון. התחלתי אותה כי הרגשתי שאני חייבת לתת ביטוי עצמאי לכל מה שהצטבר אצלי בשנים האחרונות בכל המקומות שהייתי עבור יצירות אחרות, בין אם כרקדנית או מנהלת חזרות או כמורה. הרגשתי שאני צריכה רגע להקשיב לעצמי, להתקרב לאמת שחששתי שהתרחקתי ממנה.
 

כלים: ממש מעניין כל מה שאת אומרת. נראה לי בעיקר מה שתפס אותי זה הרצון לגעת רגע ב-אמת, בהקשבה לעצמך ובחיבור לעצמך, וזה מתקשר ישר לתהליך יצירה אישי, שבו את הכוריאוגרפית ולא מסתכלת מהצד, שאת ממש מובילה את המהלך. מה זו האמת הזו אם מותר לשאול? או: על מה העבודה?
 

ענת: שנים רציתי לעשות עבודה שתוציא ממני את כל מה שיש בי. דברים שאני לא יודעת באופן טבעי להוציא על במה. כל מה שיש לי בפנים שלא מקבל ביטוי אבל מבעבע. היו לי מלא רעיונות במהלך השנים: רציתי לדבר, רציתי טקסטים, רציתי להוציא את המופרעות, ההומור, הקלילות. וחשבתי שבעבודה הזו אוכל לתת לכל אלה ביטוי. נכון לעכשיו זה יוצא מאוד שונה ממה שדמיינתי :) אבל אני מאוד נהנית מהדרך ואיך שהדברים מתגלים.
בנוגע לעבודה הנוכחית: מבחינתי זה אירוע שבו אני מביאה את עצמי למצב תודעה שבו אני קשובה למצבי הוויה שקיימים בי, מאפשרת לעצמי להשתחרר בהדרגה מהחזקות ודפוסי חשיבה מקבעים, ומזמינה את עצמי להיות פתוחה לכל מה שרוצה להגיח להתבטא והתגלות. אני 
מתעסקת לא מעט עם הנושא ׳כל הנשים בעולם׳. מזמינה אותן לעלות איתי, משחררת אחיזה בהגיון מחשבתי ומזמינה הגיון חדש להופיע, אני מקווה שדרגת החופש שאליה אני מגיעה ברגע שאני משחררת את האחיזות שלי תזמין את הצופים לחוות, לחוש או להיזכר ביכולת שלהם לחופש ביטוי, חופש קיום, ויקבלו אישור להתנהל בצורה יותר קרובה לעצמם. יקבלו השראה לזה.

אני נזהרת לא להשתמש במילה טקס אבל אני מקבלת הרבה השראה מטקסים ואני נעזרת לא מעט במחשבה על הדבר כטקס פרפורמטיבי, מקור להשראה. ההשראות שלי בין היתר מגיעות גם ממכשפות, כישופים. משפט המכשפה, שהעלו אותן על המוקד בגלל שהיו שונות, חזקות, ״משוגעות״, מתקשות להחזיק בחוקי החברה והדיכוי.

אני מקבלת השראה מטקסים בטבע, הכוח של האש בטקסים, היכולת להחזיק חלל של טקס, להעביר אנשים מסע, ולעבור מסע בעצמי. משנה תפקידים, בורא עולמות. מתמסרת למה שמגיח ומנסה שלא להפריע.

הרבה עבודות שלי בצורה זו או אחרת עוסקות בדיכוי וחופש הביטוי. ברצון שלי להשתחרר מהחזקות שהחברה שמה עלינו. בתור אישה מרגישה את זה הרבה יותר חזק. כל ההתנהלות הנשית לאורך ההיסטוריה, יש שם המון דברים שקשים לי. כמה שליטה ביצרים, כמה כניעה, כמה חוסר שיוויון.
 

כלים: וואו, כמה דברים! הרבה מאוד, נשמע מרתק. מאוד מעניין איך זה יגיע לבמה. בעצם את מתעסקת הרבה בנשיות וב׳כל הנשים בעולם׳, ובחוקי החברה והדיכוי וההפך שלהן. פתאום זה הרגיש לי מאוד מחובר למציאות שמתרחשת היום בארץ, בה חופש הביטוי נפגע. ואז עוד כאישה. ואת בעצם מביאה פרפורמר (!) גבר. איך זה קשור?
 

ענת: זה מעניין כי אני קוראת את מה שאתה כותב וזה מה שאני אומרת אבל הפעם איכשהו זה מרגיש לי יותר אוניברסלי. אולי יותר משהו של המין האנושי :) אבל כן... בכל מקרה - גלי הוא הבנאדם הכי מאפשר שיש וכנראה שיש בו משהו שמאפשר לי להרגיש שאני יכולה להיות הכל. אני וגלי חברים כבר שנים ותמיד רציתי לעבוד איתו .

כלים: אהה, אוקיי. אז את עובדת עם גלי מרחוק? איך זה עובד?

 

ענת: אני אראה את גלי ליום אחד שבוע הבא בלונדון ואח״כ פעם הבאה שבוע לפני הבכורה. ושם יהיה שבוע של חזרות אינטנסיביות שנבין בו יותר לעומק. כרגע אנחנו עובדים בזום ורוב האינטראקציה זה המוזיקה שהוא מנגן בזמן שאני זזה והרבה מאוד שיחות. בשבוע שלפני הבכורה גלי יבנה את שאר הפסלים יחד עם עופר לאופר שמנדב לנו את הסטודיו שלו ברוב לבביותו :)
 

כלים: איזה מהלך! הרבה מאוד שיתופי פעולה נרקמים כאן. גלי נמצא איתך בזמן החזרות בזום? יש חזרות שכן ויש חזרות שלא או שאת מראה לו ׳סיכומי חזרות׳?
 

ענת: בהתחלה היו חזרות שכן וכאלה שלא. לאחרונה כמעט כל חזרה של ארבע שעות, שעה וחצי מתוכה אנחנו בזום. עושים סשנים, אח״כ מדברים, מעמיקים, מבינים יחד דברים, מדברים כל יום. אני לגמרי בתוך זה עמוק. השלב שמרגישים שהכל בחיים איכשהו קשור לזה. אלו ממש מצבים תודעתיים והמון התבוננות פנימה. אני קולטת הרבה דברים על עצמי ביומיום דרך היצירה הזו. אני גם קולטת שבימים שאני בסטודיו אני שונה לחלוטין אח״כ. כאילו עברתי תהליך הטהרות או משהו :)
 

כלים: וואי, זה מאוד משמח לשמוע. בטח גם בשבילך, כמי שנמצאת וצופה בהרבה תהליכים של אנשים אחרים - פתאום לעבור תהליך כזה משמעותי עם יצירה משלך, ככוריאוגרפית ורקדנית בטח נותן הרבה כוחות. ענת, אני רוצה להגיד לך המון תודה על החשיפה והאומץ. והמון המון בהצלחה!
 

ענת: תודה לך ונתראה בפסטיבל!

bottom of page